ZAHVALA – Praznik svete birme in prvega svetega obhajila 2022

V nedeljo, 24. julija 2022 je bilo naše farno žegnanje. To je praznik za vso župnijo in župljane, ki s tem počastimo god naše farne zavetnice, Sv. Marije Magdalene. K njej se priporočamo, da nam izprosi milosti pri Bogu za našo župnijsko skupnost. Kajti župnija je živa toliko, kolikor smo predani ljudje, ki v njej živimo.

In zato imamo v župniji vsako leto dva posebej pomembna dneva, ki sta vedno zelo slovesna: to sta praznika svete birme in prvega svetega obhajila.

Letos je bil praznik svete birme v soboto, 28. maja. S svojim obiskom nas je počastil celjski škof, g. Maksimiljan Matjaž, ki je zakrament podelil 19 birmancem. Bil je zelo lep dan. Starši smo bili ponosni na sinove in hčere, birmanci in birmanke so žareli v svoji mladosti in odprtosti za darove Svetega Duha. A Sveti Duh pride kot piš vetra, kot nenadna meglica, ki te objame v gorah, pride v tišini in vsakdanjosti… Zato je tako pomembno, da zakrament svete birme ni samo 10-dnevna priprava in slovesna sveta maša, ampak začetek aktivne vloge mladih v naši župniji, ki bodo v skupnosti spoznavali kaj jim v vsakdanjem življenju prinašajo darovi Svetega duha.  Veliko nalog imamo zanje v župniji, kajti mladost vedno prinese živahnost, nove ideje in veselje, ki jo naša utrujena (zahodna) Cerkev tako nujno potrebuje.

Tako kot potrebujemo mladostno energijo in aktivno vlogo vseh predanih ljudi, so velik blagoslov za župnijo tudi otroci. 17 tretješolcev je na binkoštno nedeljo, 5. junija, pristopilo k prvemu svetemu obhajilu. Jezus jih je bil vesel, ker ima otroke zelo rad in nam v Svetem pismu pravi, da imajo v Cerkvi posebno mesto. Cela župnija se je veselila skupaj s prvoobhajanci, starši in ob veselih otroških glasovih na koru.

Ogenj vere v župniji Dramlje še ni popolnoma ugasnil, čeprav se včasih zdi, kot da je ostala samo še žerjavica. A žerjavica samo čaka, da zapiha dovolj močan veter, ki jo bo spet spremenil v ogenj.

Hvala vsem, ki ste kakorkoli pomagali, da sta bili slovesnosti nepozabni! To ste vsi tisti, ki stojite okoli žerjavice in pihate vanjo, da bi ogenj spet zažarel in nas ogrel.

Da bi nas le bilo iz dneva v dan več… (Mojca Bobnar)