Oznanilo tedna 43 – MT – 29. nedelja med letom – 22. oktober 2023

Božja Beseda: 1. ber.: Iz 45,1.4-6;
2. ber.: 1 Tes 1,1-5b; ev.: Mt 22,15-21.


BESEDA ŽIVEGA BOGA

»Tedaj jim je rekel: ‘Dajte torej cesarju, kar je cesarjevega, in Bogu, kar je Božjega.’« (Mt 22,21)


ŽUPNIJA SV. MARTINA NA PONIKVI IN ŽUPNIJE SV. M. MAGDALENE V DRAMLJAH

Nedelja

22.10.2023

29. NEDELJA
MED LETOM
misijonska nedelja
  8.00  Dramlje sv. Uršula za Ano Mastnak

10.00  Dramlje sv. Uršula za Jožefa in Tatjano Žaberl

       –  za Antona in Julijano Gaber in druž. Jurekovih iz Pletovarja

       –  za Jožeta, Marijo Selšek -Martina Gračnerja [S]

10.30  Ponikva za žive in pokojne farane

Ponedeljek

3.10.2023

Janez Kapistran, duhovnik 15.00 Ponikva:  pogrebna maša in pogreb +Rudolfa Šturbeja  iz Zg. Selc 

       – za  žive in pokojne farane

       –  za  Viktorja Kraševca[s]

Torek

24.10.2023

Anton Marija Claret, red. ustanovitelj        –  za žive in pokojne farane

       –  za Jurija Golčmana [s]

Sreda

25.10.2023

Krizant in Darija (Darinka), mučenca 16.00 Dramlje: pogreb in pogrebna maša +Helena Gerzina

       –  za žive in pokojne farane

       –  za Jožeta Palčnika [S]

Četrtek

26.10.2023

Rustik, škof 18.00  Dramlje za Janeza Preložnika , 8. dan

       –  za Alojza Frica, 30. dan[S]

       –  za Ivana Bobnarja, Starše Vodušek in sorodnike [JL]

Petek

27.10.2023

Sabina Avilska, mučenka 18.00  Ponikva za Franca Zoriča in Edija Dečmana

       –  za vnuke, da ne bi krenili s prave poti [S]

       –  za razumevanje v družini  [JL]

Sobota

28.10.2023

Simon
in Juda Tadej
vrnitev na sončni čas
18.00  Ponikva za Rudolfa Šturbeja, 8. dan

       –  za Franca Zabukovšek, dvojne starše in sorodnike [S]

       –  za Marijo in Jurija Pilpaher[JL]

Nedelja

29.10.2023

30. NEDELJA
MED LETOM
žegnanjska nedelja
  9.00  Dramlje za Marijo Oprčkal

       za Staneta Horvata in st.Mulej [JL]

10.30  Ponikva za  Franca Štora, starše in sorodnike

Razlaga: oznaka [S] – mašo isti dan opravi g. dr. Miran Sajovic, oznaka [JL] – mašo daruje Janez Lesnika, na Ponikvi ali Dramljah omenimo spomin.

 


Neukročene hude želje / nam uničijo pravo veselje. 

Anton Martin Slomšek

 


Misel tedna, Janez Kapistran, redovnik

Razburljivo življenje svetega Janeza Kapistrana priča predvsem o njegovi veliki vnemi in gorečnosti za Božjo čast. Rodil se je 24. junija 1386 v Capestranu v Italiji. Njegov oče Anton je bil nemški baron in vitez, ki se je oženil z domačinko, a je kmalu po sinovem rojstvu umrl. Tudi Janez se je poročil, a zaradi razmer zakona ni mogel skleniti, tako da sta se z ženo kasneje sporazumno razšla. Na univerzi v Perugii je študiral pravo in dobil prvo službo na dvornem sodišču v Neaplju, kasneje v Perugii. Postal je župan domačega mesta. Potem ko je v ujetništvu moral prestati veliko gorja in trpljenja ter po videnju svetega Frančiška, je 4. oktobra 1416 vstopil v frančiškanski red.

V redu je začel obnovo v smislu prvotnega duha frančiškanskega reda. Tako se je oblikoval red observantov, ki so leta 1446 postali samostojni. Danes ima frančiškanski moški red tri veje: frančiškane, minorite in kapucine. Janezu so bile zaupane številne službe: inkvizitorja, ustanovitelja samostanov, papeškega legata in generalnega vikarja reda. Predvsem pa je slovel po svoji govorniški spretnosti in postal največji pridigar svojega časa. Kot pridigar in papeški legat je deloval v Avstriji, Nemčiji, na Moravskem, Češkem, Poljskem in Nizozemskem. Celih 40 let je pridigal vsak dan, brez počitka. Postavljal je bolnišnice, organiziral delo sociale, bil iskan duhovni vodja in spovednik ter upoštevan svetovalec različnim vladarjem. Zapustil je ogromno duhovno dediščino, imamo prepise in komentarje njegovih pridig, številna pisma, izvedenska mnenja ter homiletične in moralno-teološke razprave. Po zaslugi pridig, s katerimi je klical na križarsko vojno proti Turkom in notranjem nagibu, s katerim je vodil krščanske čete v boj, je bil 22. julija 1456 rešen Beograd, s tem pa vsa zahodna Evropa pred propadom. Umrl je 23. oktobra 1456 v Iloku pod Fruško goro na Hrvaškem.

Goduje: 23. oktobra, prej 28. marca. vir: spletna stran tednika Družina

 


Dodatna oznanila za župniji Dramlje in Ponikva

 1. Ponikva in Dramlje: Med ponedeljkom, 23. in sredo 25. 10 bo g. župnik na duhovnih vajah, zato doma ni svete maše. Verouk poteka po ustaljenem urniku.

 

 1. Misijonska nedelja: Misijonska nedelja nas vabi, da s svojimi darovi podpremo misijonsko delo Cerkve. Hvala za vaše darove.

 

 1. Marija Dobje: Popotresna sanacijska in obnovitvena dela na cerkvi v Marija Dobju smo zaključili. Delo je trajalo devet mesecev. Cerkev se čisti in pripravlja na blagoslov opravljenega dela. Ker je še kar nekaj dela za dokončno ureditev cerkve, ste naprošeni k medsebojni pomoči.

Zahvalno bogoslužje z blagoslovom bo na zahvalno nedeljo, 5. novembra ob 9.00 uri.  Po maši nadaljujemo praznovanje s pogostitvijo.

Gospodarji vinogradov ste povabljeni, da nameniti praznovanju nekaj dobrega vina. G. Toni Kolar zbira naročila in se vse z njim dogovorite kako in kaj.

Gospodinje ste povabljene k pripravi primernega peciva in k peki kruha. To  področje ureja  ga. Petra Dobnik

Ob  primernem vremenu pričakujemo malo večjo udeležbo, zato bo težava s parkiranjem. Pametno je, priti peš in se s tem reši kar nekaj prometnih težav. Promet in parkiranje bodo urejali  drameljski gasilci.

Pripravlja se tudi spominska zgibanka, s predstavitvijo opravljenega dela, ki so bo delila  ob praznovanju.

Hvala vsem, ki ste pri devetmesečni obnovi in prenovi sodelovali s prostovoljnim delom, darovali les, pripravili les za razrez in ga razrezali, darovali hrano za malice, opravili prevoze, molili za varno delo, darovali potrebna finančna sredstva. Hvala vsem za opravljeno delo.

 

 1. Ministranti med tednom in v nedeljo: Ponikva: 22. 10. 2023 Anej Ferlež in Miha Grosek. Dramlje: 22. 10. 2023 Metka in Martin Korenjak

 

 1. Bralci božje besede: Dramlje: v nedeljo, 29.10. ob 9.00: Mira Repnik Šuštar in Blaž Vrečko;. Ponikva: po dogovoru.

 

 1. Čiščenje in košnja okoli cerkve: Dramlje iz vasi Jarmovec. Hvala vsem za čiščenje in košnjo v minulem tednu.

Na Ponikvi v oktobru čisti cerkev in sanitarne prostore vas Ostrožno, v novembru pride na vrsto vas Serževica in Bobovo. Hvala vaščanom Ostrožnega  za čiščenje in krašenje v septembru.

 

 1. Prenova župnišča na Ponikvi:. Zidarji nadaljujejo s pripravo osnove za betonsko ploščo. Postavljena sta nova dimnika po sedanjih standardih za štedilnik in peč v nadstropju za rezervno ogrevanje. V pogonu je tudi znova ogrevanje v pritličju. Nadstropje bo pa še nekaj časa moralo počakati, da dela toliko napredujejo, da bo mogoče znova napraviti priklop.

 

 1. Praznik vseh svetih : Na praznik vseh svet bo v Dramljah sveta maša ob 14.00, po maši molitve za rajne na pokopališču. Po končanih molitvah na pokopališču sledijo še molitve za rajne v cerkvi

Na Ponikvi  bo sveta maša ob 14.30 uri. Po maši molitve za rajne na pokopališču. Ob 18.00 uri bodo molitve za rajne še v cerkvi . vabljeni da molimo za rajne tudi doma.

 

 1. Manjša sveča, za sočloveka sreča

Ob prazniku Vseh svetih in dnevu spomina na umrle Žup. Karitas Ponikva in Žup. Karitas Dramlje vabita, da namesto množice sveč in rož, prižgete svečko manj, prihranjen denar pa namenite ljudem v stiski.

Z nakupom posebne sveče Karitas in/ali papirnate lučke skrbite za okolje, darujete za dobrodelne programe in ohranjate spomin na vaše rajne. Sveče Karitas in simbolne svečke bodo na voljo zadaj ob vhodu v cerkev. Zanje  prispevate določen prostovoljni dar. Minljive sveče in cvetje naj zamenja naš dar za ljudi, ki so potrebni naše pomoči.

 1. Župnijska Karitas Ponikva povabi vse faranke in farane Ponikve, da na zahvalno nedeljo, v znak hvaležne solidarnosti, prispevate darove za ljudi v stiski. Hvaležni bomo za ozimnico (jabolka, krompir, zelje in drugo zbrano ozimnico) ter tudi za osnovne prehranske in higienske potrebščine. Svoj dar odložite pri stranskem oltarju v soboto pred zahvalno nedeljo ali na zahvalno nedeljo, 5. novembra. Darove bomo posredovali ljudem, ki so pomoči najbolj potrebni. Še enkrat hvala darovalcem.

 

 1. Verski tisk: Na razpolago je nova številka Družine, Ognjišče, Misijonska obzorja, Prijatelj Misijonska obzorja.

Družinska pratika 2024 – 7,5 €; Marijanski  koledar 2024 – 3,5€. Pri reviji Ognjišče je še 16 neporavnanih naročnin.


Ob nedeljah vabljeni:

ob 9.00h sv. maša v Dramljah; ob 10.30h na Ponikvi.

Nedeljska sv. maša je tudi v soboto zvečer na Ponikvi ob 19h.

 


Dosegljivost:

župniki: Jožef Planinc

GSM: 041/625-703

E-naslov: zupnija.ponikva@rkc.si

E-naslov: jozef.planinc@siol.net

Spletna stran:

Ponikva: http://zupnija-ponikva.rkc.si/

Dramlje: https://zupnijadramlje.si

ŽUPNIJA DRAMLJE: NKB Mb

TRR SI56 0400 1004 6530 113

TRR račun za Karitas Dramlje:

TRR SI56 0400 0027 7364 166

ŽUPNIJA PONIKVA: NKB Mb

TRR SI56 0400 0027 7364 554

TRR račun za Karitas Ponikva:

TRR SI56 0400 0027 7365 039