Oznanilo tedna 44 – MT – 30. nedelja med letom – 29. oktober 2023

Božja Beseda: 1. ber.: 2 Mz 22,20-26;
2. ber.: 1 Tes 1,5c-10; ev.: Mt 22,34-40.


BESEDA ŽIVEGA BOGA

»Učitelj, katera je največja zapoved v postavi?« (Mt 22,36)


ŽUPNIJA SV. MARTINA NA PONIKVI IN ŽUPNIJE SV. M. MAGDALENE V DRAMLJAH

Nedelja

29.10.2023

30. NEDELJA
MED LETOM
žegnanjska nedelja
  9.00   Dramlje za Marijo Oprčkal

         –  za Staneta Horvata in st. Mulej [JL]

10.30   Ponikva za Franca Štora, starše in sorodnike

Ponedeljek

30.10.2023

Marcel, mučenec 13.00 Ponikva Pogrebna maša in pogreb Ljudmile Švigelj, roj. Podkrajšek

18.00   Ponikva za Jožeta Bohorča

         –  za Ludvika Ribič in Danico[S]

Torek

31.10.2023

Volbenk, (Bolfenk, Volfgang), škof

 dan reformacije

9.00     Dramlje za Hedviko in Alojza Aužner

         –  za Marijo Filej obl. in 2 Franca za [S]

18.00   Ponikva za Franca in Jožefo Zupanc

Sreda

1.11.2023

VSI SVETI 14.00   Dramlje za Franca Marčič

14.30   Ponikva za štefana Petauerja [JL]

Četrtek

2.11.2023

Spomin vseh vernih rajnih

 

četrtek
pred prvim petkom

  8.00   Ponikva za duše v vica in po namenu papeža

18.00   Dramlje za Veroniko in Edija Lorger, Karla in Aleša Slomšek in starše Petek

         –  za Danico Novak [JL]

Petek

3.11.2023

Viktorin Ptujski, škof in mučenec

prvi petek

18.00   Ponikva za Amalijo in Jožefa Škrabl, Vikija Oman in sorodnike

         –  za Jožefa Ipšeka [JL]

Sobota

4.11.2023

Karel (Drago) Boromejski, škof

prva sobota

18.00   Ponikva za Ljudmila Švigelj roj. Podkrajšek , 8. dan

         –  za Štefana Drameta obl [JL]

Nedelja

5.11.2023

31. NEDELJA
MED LETOM
 
zahvalna nedelja
9.00      Dramlje Marija Dobje: za Urško Gorenak, 30. dan             

             – za Stanislava Zdolška, za dobrotnike Marija dobske cerkve in v zahvalo

             – Matildo obl. Jožeta in Danijela Kožuh (KJ)

             – za Kristino Vok [JL]

10.30    Ponikva za Janeza Adrineka obl.

Razlaga: oznaka [S] – mašo isti dan opravi g. dr. Miran Sajovic, oznaka [JL] – mašo daruje Janez Lesnika, na Ponikvi ali Dramljah omenimo spomin.

Tisti človek srečno shaja, / k’ter’mu Bog svoj žegen daja.
Brez Boga ni nič mogoče, / le na njemu vse ležoče.

Anton Martin Slomšek


Misel tedna, Marcel, mučenec

Sveti Marcel je kot stotnik rimske vojske služil v mestu Tingisu, današnjem Tangerju v Maroku. Bil je kristjan, zato je nemalokrat zašel v hude težave, ker se ni hotel udeleževati obveznega poganskega daritvenega obreda. Nekaj časa je to prikrival in se uspešno izogibal. Potem pa je cesar Dioklecijan izdal strog razglas, da so vse nove vere prelom z rimskim državnim izročilom in je zato zločin dvomiti nad tem, kar je od nekdaj priznano. Tako so se morali 21. julija 298 vsi rimski častniki udeležiti praznovanja ob cesarjevem rojstnem dnevu, cesarja po božje častiti ter darovati pogansko daritev. Marcel je odkrito povedal svojemu poveljniku, da pri teh poganskih slovesno­stih noče sodelovati. Bil je obsojen in ubit z mečem. Poročilo o njegovem mučeništvu (uradni zapisnik) pravi:

Marcel je pred legijskem znamenjem vrgel s sebe vojaški pas, stotniško paličico in meč ter odkrito na ves glas povedal: »Jaz sem vojščak večnega kralja Kristusa. Odslej se odpovem službi vaših cesarjev in vaših nagnusnih bogov, ki niso nič drugega kot les in kamen, gluhi in nemi maliki. Preziram jih in ne častim …« Pripeljali so ga pred poveljnika Fortunata, ki ga je začel zasliševati: »Kaj si si vendar mislil, da si se razpasal in odvrgel s sebe pas in paličico?« Marcel je odgovoril: »Že 21. julija, ko ste obhajali cesarjev praznik, sem pred legijskim znamenjem javno in glasno povedal, da sem kristjan, da te vojaške službe ne morem opravljati in da služim samo Jezusu Kristusu, Sinu vsemogočnega Očeta …« Agrikolan (zasliševalec) je rekel: »Marcelovo dejanje je takšno, da se mora po vojaški disciplini kaznovati … Sklene se, da se Marcel, ki je služil kot redni stotnik, z mečem usmrti, ker je javno vrgel od sebe službeno znamenje in dejal, da se je omadeževal; in vrh tega pri zasliševanju pred svojim poveljnikom govoril še druge blazne besede …« Ko so ga gnali v smrt, je rekel Agrikolanu: »Agrikolan, Bog te blagoslovi!« Poročilo se konča z besedami: »Spodobilo se je, da je mučenec tako šel s sveta. Ko je bil to rekel, so ga obglavili zaradi imena našega Gospoda Jezusa Kristusa, ki je slaven na vekov veke.«

Goduje: 30. oktobra.  vir: spletna stran tednika Družina


Dodatna oznanila za župniji Dramlje in Ponikva

 1. Misijonska nedelja: Misijonsko nedeljo sta darovali v Dramljah: 375,00€; na Ponikvi: 351,20 . Hvala za vaše darove.

link: Misijonska nedelja

 1. ŽPS Ponikva: V ponedeljek, 30. 10. 2023 bo po večerni sv. maši seja ŽPS.

 

 1. Zahvalna nedelja: V Dramljah bomo zahvalno nedeljo praznovali 5. novembra v Marija Dobju, v nedeljo, 12. 11. pa še v župnijski cerkvi, ki bo hkrati tudi Martinova nedelja.

Na Ponikvi  praznujemo zahvalno nedeljo v soboto, 4. novembra pri večerna sv. maši in v nedeljo, 5. 11. ob 10.30 uri.

 

 1. Marija Dobje: Popotresna sanacijska in obnovitvena dela na cerkvi v Marija Dobju smo zaključili. Delo je trajalo devet mesecev. Cerkev je pripravljena na blagoslov opravljenega dela.

Zahvalno bogoslužje z blagoslovom bo na zahvalno nedeljo, 5. novembra ob 9.00 uri. Po maši nadaljujemo praznovanje s pogostitvijo.

Gospodarji vinogradov ste povabljeni, da nameniti praznovanju nekaj dobrega vina. G. Toni Kolar zbira naročila in se vse z njim dogovorite kako in kaj.

Gospodinje ste povabljene k pripravi primernega peciva in k peki kruha. To področje ureja ga. Petra Dobnik. Pripravljene dobrote prinesite v soboto, 4. novembra med 18.00 in 20.00 uro v veroučno učilnico.

Za pogostitev bomo tudi pripravili golaž.

Ob primernem vremenu pričakujemo malo večjo udeležbo, zato bo težava s parkiranjem. Pametno je, priti peš in se s tem reši kar nekaj prometnih težav. Promet in parkiranje bodo urejali drameljski gasilci.

Pripravlja se tudi spominska zgibanka, s predstavitvijo opravljenega dela, ki se bo delila ob praznovanju.

Ker vremenska napoved za konec tedna ni najbolj obetavna, bomo postavili tudi primerni šotor, da bo lažje potekal pogostitveni del praznovanja..

Hvala vsem, ki ste pri devetmesečni obnovi in prenovi sodelovali s prostovoljnim delom, darovali les, pripravili les za razrez in ga razrezali, darovali hrano za malice, opravili prevoze, molili za varno delo, darovali potrebna finančna sredstva. Hvala vsem za opravljeno delo.

 

 1. Martinova nedelja na Ponikvi: S praznovanjem župnijskega zavetnika sv. Martina bomo začeli v sredo, 8. novembra po večerni sv. maši s predvajanjem filma o bla. A. M. Slomšku ˝Srečen bo čas˝.

V soboto, 11. 11. bo po večerni maši koncert vokalne skupine Fantje z Jožefovega hriba. Peli bodo tudi pri sv. maši.

V nedeljo, 12. 11. bo slovesno bogoslužje ob 10.30 uri vodil p. Edi Kovač, ob sodelovanju obeh župnijskih zborov. Po maši bo pred cerkvijo še blagoslov novega vina.

 

 1. Ministranti med tednom in v nedeljo:

Ponikva: 5. 11. 2023: Filip in Zala Pevec. V sredo, 1. novembra. vsi ministranti.

Dramlje: V sredo, 1. novembra in v nedeljo, 5. novembra sodelujejo vsi ministranti.

 

 1. Bralci božje besede: Dramlje: v sredo, 1.11. ob 14.00: Neža Povalej in Helena Filej; v četrtek, 2. 11. Petra Dobnik in Kaja Sovinc; v nedeljo, 5.11.Teja Gorjup in Petra Korenjak. Ponikva: po dogovoru.

 

 1. 11. 2023: Dramlje iz vasi Marija Dobje. Hvala vsem za čiščenje in košnjo v minulem tednu. Na Ponikvi v novembru čisti cerkev in sanitarne prostore vas Srževica in Bobovo. Hvala vaščanom Ostrožnega za čiščenje in krašenje v oktobru.

 

 1. Prenova župnišča na Ponikvi: Zidarji nadaljujejo s pripravo osnove za betonsko ploščo. Postavljena sta nova dimnika po sedanjih standardih za štedilnik in peč v nadstropju za rezervno ogrevanje, ki se znova uporablja. V pogonu je tudi znova ogrevanje v pritličju. Nadstropje bo še nekaj časa moralo počakati, da dela toliko napredujejo, da bo mogoče znova napraviti priklop.

 

 1. Praznik vseh svetih:

Dramlje: Na praznik vseh svet bo v Dramljah sveta maša ob 14.00, po maši molitve za rajne na pokopališču. Po končanih molitvah na pokopališču sledijo še molitve za rajne v cerkvi.

Ponikva: sveta maša bo ob 14.30 uri. Po maši molitve za rajne na pokopališču. Ob 18.00 uri bodo molitve za rajne še v cerkvi. Vabljeni k molitvi za rajne tudi doma.

 

 1. Manjša sveča, za sočloveka sreča

Ob prazniku Vseh svetih in dnevu spomina na umrle Žup. Karitas Ponikva in Žup. Karitas Dramlje vabita, da namesto množice sveč in rož, prižgete svečko manj, prihranjen denar pa namenite ljudem v stiski.

Z nakupom posebne sveče Karitas in/ali papirnate lučke skrbite za okolje, darujete za dobrodelne programe in ohranjate spomin na vaše rajne. Sveče Karitas in simbolne svečke bodo na voljo zadaj ob vhodu v cerkev. Zanje prispevate določen prostovoljni dar. Minljive sveče in cvetje naj zamenja naš dar za ljudi, ki so potrebni naše pomoči.

 

 1. Župnijska Karitas Ponikva povabi vse faranke in farane Ponikve, da na zahvalno nedeljo, v znak hvaležne solidarnosti, prispevate darove za ljudi v stiski. Hvaležni bomo za ozimnico (jabolka, krompir, zelje in drugo zbrano ozimnico) ter tudi za osnovne prehranske in higienske potrebščine. Svoj dar odložite pri stranskem oltarju v soboto pred zahvalno nedeljo ali na zahvalno nedeljo, 5. novembra. Darove bomo posredovali ljudem, ki so pomoči najbolj potrebni. Še enkrat hvala darovalcem.

Ob nedeljah vabljeni:

ob 9.00h sv. maša v Dramljah; ob 10.30h na Ponikvi.

Nedeljska sv. maša je tudi v soboto zvečer na Ponikvi ob 19h.


Dosegljivost:

župniki: Jožef Planinc

GSM: 041/625-703

E-naslov: zupnija.ponikva@rkc.si

E-naslov: jozef.planinc@siol.net

Spletna stran:

Ponikva: http://zupnija-ponikva.rkc.si/

Dramlje: https://zupnijadramlje.si

ŽUPNIJA DRAMLJE: NKB Mb

TRR SI56 0400 1004 6530 113

TRR račun za Karitas Dramlje:

TRR SI56 0400 0027 7364 166

ŽUPNIJA PONIKVA: NKB Mb

TRR SI56 0400 0027 7364 554

TRR račun za Karitas Ponikva:

TRR SI56 0400 0027 7365 039