Oznanilo tedna 23 – MT – trojiška nedelja

SVETA TROJICA

                   4. junija 2023        23/23

Božja Beseda: 1. ber.: 2 Mz 34,4b-6.8-9;
2. ber.: 2 Kor 13,11-13; ev.: Jn 3,16-18.
 

»Bog namreč svojega Sina ni poslal na svet, da bi svet sodil, ampak da bi se svet po njem rešil«

(Jn 3,17)

Sv. Bonifacij, škof in mučenec

Pred kašnim mesecem dni je bil predstavljen papež Bonifacij IV., tokrat pa se bomo posvetili Bonifaciju, škofu, ki ga imenujejo tudi »apostol Nemčije«. Rodil se je okoli leta 670 na Angleškem in so mu pri krstu dali ime Vinfrid. S 30. letom je kot benediktinec prejel mašniško posvečenje in šel oznanjat Kristusa najprej rojakom, potem pa raznim nemškim rodovom. Čez nekaj let je poromal v Rim, kjer ga je papež posvetil za škofa in mu ime Vinfrid spremenil v Bonifacij (Dobrodelnik). Iz Rima se je vrnil na Hesensko v Nemčijo. Tam je posekal starodaven hrast, posvečen bogu Votanu. Ljudstvo je strme čakalo, kdaj ga bo bog udaril s strelo iz jasnega neba – Bonifacij je nemoteno končal delo in iz debla naredil kapelo v čast sv. Petru. Poslej so se ljudje množično priglašali za krst in v enem letu je bila dežela krščanska.

Papež ga je zdaj imenoval za nadškofa in mu naročil, naj si posveti v pomoč več škofov. Bonifacij je spet potoval v Rim in papež mu je poveril nalogo, naj nadrobno izvede cerkveno organizacijo po Nemčiji ter ga imenoval za apostolskega legata za vso Nemčijo. Zdaj je Bonifacij na cerkvenih zborih odpravljal poganske razvade in ustanavljal škofije, med njimi tudi salzburško, iz katere je deloma tudi Slovencem prišlo krščanstvo.

75-letni starček je šel še enkrat med divje Frize. Z njim je odšlo več duhovnikov in redovnikov. Spotoma so krstil na tisoče poganov. O binkoštih, 5. junija, je hotel Bonifacij birmovati novokrščene in ukazal, naj postavijo šotore. Škof je bil ves srečen, ko je videl prihajajočo množico. Toda to so bili pogani, ki so škofa in njegovo spremstvo napadli. Vsi so padli pod mečem.   Mučenčevo truplo so v sprevodu prepeljali prek Utrechta in Mainza v Fuldo, kjer še danes počiva. Na kraju njegovega mučeništva so kmalu postavili cerkev. Bonifacija upodabljajo kot škofa, s sekiro, s katero je posekal hrast, ki mu leži pod nogami.

Goduje: 5. junija.

spletna stran tednika Družina

  Ob nedeljah vabljeni:

ob 9.00h sv. maša v Dramljah; ob 10.30h na Ponikvi. Nedeljska sv. maša je tudi v soboto zvečer na Ponikvi ob 19h.

**************************************

   Dosegljivost na telefon:

Jožef Planinc, župniki: -GSM  041/625-703 – E naslov: zupnija.ponikva@rkc.si

jozef.planinc@siol.net

spletna stran:

Ponikva: http://zupnija-ponikva.rkc.si/

Dramlje: https://zupnijadramlje.si

 

ŽUPNIJA DRAMLJE: – NKB Mb

TRR SI56 0400 1004 6530 113

TRR račun za Karitas Dramlje:

TRR SI56 0400 0027 7364 166

 

ŽUPNIJA PONIKVA: – NKB Mb

TRR SI56 0400 0027 7364 554

TRR račun za Karitas Ponikva:

TRR SI56 0400 0027 7365 039

 

 

Dodatna oznanila za župniji Dramlje in Ponikva

Sveta Trojica – 4. 6. 2023 št. 23

 

 1. Darovanje: V nedeljo, 4. junija vabljeni k darovanju okoli oltarja ob prvi nedelji v mesecu juniju in ob kvaterni nedelji. V Dramljah za cerkev v Marija Dobju. Na Ponikvi za prenovo župnišča. Hvala za vaše darove.

 

 1. Zapovedani praznik SRT, četrtek, 8. junija: V Dramljah ob 18.00 uri, na Ponikvi ob 19.30 uri. Procesija SRT: Na Ponikvi v soboto, 10. 6., ob 19.00 sveta maša na čast SRT in po maši procesija s štirimi blagoslovi SRT. Kapele za blagoslov pripravijo naslednje vasi: Podgaj, Dobovec, Boletina, Slatina in Z. del Zagaja

V Dramljah bo v nedeljo, 11. junija ob 8.30 procesija s štirimi blagoslovi. Po procesiji sv. maša.

 

 1. Zaključek verouka na Ponikvi: v nedeljo, 4. junija bodo veroučenci prejeli veroučna spričevala ob zaključku veroučnega leta. Nadaljujemo pa z počitniški dejavnostmi v Oratorju in počitnikovanjem v Ankaranu. Hvala vsem štirim katehetinjam za pomoč pri župnijski katehezi na Ponikvi: ge. Anki Dečman, 1 r.; Ireni Vrečko, 2. in 4. r.; Darinki Seničar, 5. r.; Marinki Salobir, 6, 7, in 8. r. in obema katehetinjama v Dramljah. S. Anji in ge. Petri Jovan.

V Dramljah bo zaključek v drugi polovici junija.

Posebej se zahvaljujemo OŠ Blaža Kocena Ponikva za možnost verouka v šolskih prostorih za 1. in 2. razred. Prav tako se zahvaljujem zborovodkinji in organistki ge. Mariji Klančar za vodenje OPZ, ge. Ireni Zevnik za vodenje SBP-ja.

Lepo vas vabim, da tudi v počitnicah skrbite za trdno vez z Bogom z osebno molitvijo in obiskom sv. maše. Starši, preglejte spričevala in jih podpišite, v jeseni pa jih ob vpisu vrnite.

 

 1. Oratorij 2023: Ponikva in Počitnice malo drugače – Ankaran 2023 Prijavnice za oba oratorija in za počitnikovanje v Ankaranu so dostopne na spletni stani župnije Ponikva in župnije Dramlje. Na spletni strani Župnije Dramlje:https://zupnijadramlje.si/oratorij-2023-stopi-na-pot/; https://zupnijadramlje.si/ankaran-2023/ so tudi prijavnice.

 

 1. Ministranti med tednom in v nedeljo, 4. 6. 2023: župnija Ponikva: Eva, Zala Dečman in Laura Vrečko. Župnija Dramlje: Tjan in Teja Tuhtar.

 

 1. Bralci božje besede: župnija Dramlje: 4. 6. 2023 Nataša Seničar in Branko Marot. 11.6. Maja Bogdanovič in Urška Korenjak. Prošnje v procesiji bere Neža Povalej.

Ponikva: po dogovoru.

 

 1. Čiščenje in košnja okoli cerkve: vas Grušce in Jazbine. Hvala vsem za čiščenje in košnjo v minulem tednu.

Na Ponikvi: v juniju vas Spodnji del Hotunja. Hvala za čiščenje v mesecu maju.

Košnja na Ponikvi: G. Janko Šibal se zahvaljuje vsem, ki ste se priglasili za pomoč pri košnji. Za  košnjo se z njim dogovarjajte.

 

 1. Srečanje starejših v Dramljah: v soboto, 3. junija je bila ob 11.00 uri sv. maša s podelitvijo bolniškega maziljenja ob srečanju starejših. Pri maši se je zbralo se okoli 45 starejših mož in žena. Mašno bogoslužje in podelitev zakramenta bolniškega maziljenja je vodil bolniški duhovnik g. Miro Šlibar. Nagovoril nas je z izkušnjami ob srečanju z bolniki in starejšimi. Po maši je bilo še druženje s pogostitvijo v Slomškovem domu ob kratkem kulturnem programu, ki so ga pripravili šolarji. Hvala RK Dramelj za organizacijo srečanja starejših.

 

 1. Marija Dobje: v soboto, 3. junija smo zunanji oder dopolnili za prekrivanje strehe na cerkvi v Marija Dobju. V prihodnjih dnevih, če bo vreme primerno, se pričnejo dela na prekrivanju strehe cerkve. Hvala delovni ekipi za sobotno delo. Še vedno tečejo razgovori z možnimi izvajalci za obnovo notranje poslikave. Zaenkrat dajejo kar visoke ponudbe.

 

 1. Prenova župnišča na Ponikvi: minuli teden se je dopolnjevala električna napeljava v hodniku in stene ometale z grobim ometom.

 

 1. Izlet otroških župnijskih sodelavcev: V soboto, 24. junija vabljeni otroci otroškega pevskega zbora, ministranti in bralci SBP z obeh župnij na skupni izlet v Ankaran in Hrastovlje. V soboto, 24. 6. ne bo redne večerne svete maše.

 

 1. Romanje na Kurešček: v nedeljo, 18. junija bo v župniji Dramlje popoldansko romanje na Kurešček. Prijave se zbirajo pri gospe Danici.

 

 1. Verski tisk: Na razpolago je nova številka Družine, Ognjišče, Misijonska obzorja, Prijatelj. Pri reviji Ognjišče je še 17 neporavnanih naročnin.
  Oznanila

ŽUPNIJA SV. MARTINA NA PONIKVI IN ŽUPNIJE SV. M. MAGDALENE V DRAMLJAH

23/23

 

Nedelja

 

04.06.2023

nedelja
Svete Trojice

 

kvaterna nedelja

  9.00 Dramlje za Bojana Obl. Mirkota, Pavlo Debeljak

       –  za starše Žvegler, brate sestre, starše Lenič [S]

10.30 Ponikva za Antona in Mileno Zdolšek

Ponedeljek

 

05.06.2023

Bonifacij, šk. in muč. 19.00 Ponikva za Dragota Plahuta

       –  za Elizabeto 30. obl. In Jožefa Ferleža [S]

Torek

 

06.06.2023

Bertrand Oglejski, škof 19.00 Dramlje za Antona Gradišnika

       –  za Franca Goleža [S]

Sreda

 

07.06.2023

Robert Newminstrski, opat 19.00 Ponikva za Darjo Štor

       –  za žive in pokojne farane [S]

Četrtek

 

08.06.2023

Sv. Rešnje telo in kri

zapovedani prazniik

18.00 Dramlje za Sanjo Đaković Ložar, 8. dan

19.30 Ponikva za Marijo Kumberger, 30. dan

       –  za žive in pokojne farane [S ]

Petek

 

09.06.2023

Primož in Felicijan, mučenca 19.00 Ponikva za  Janeza in starše  Otorepec  in starše Zupančič in Franca Dimec

       –  za Šuc, Plevčak, Lenovšek in starše [S]

Sobota

 

10.06.2023

Bogumil Poljski, škof

telovska procesija

19.00 Ponikva za Stanislava Straška

       –  za Antona in Amalijo Rataj in Dragico Gajšek

           po maši telovska procesija

Nedelja

11.06.2023

10. NEDELJA MED LETOM   8.30 Dramlje –telovska procesija

       – za Starše Arh obl. in sorodnike

10.30 Ponikva za rod. Planinc in Glas

       – za Antona, Tonija, Ljudmilo  Cmok [S ]

Razlaga: oznaka [S] – mašo isti dan opravi g. dr. Miran Sajovic, oznaka [JL] – mašo daruje Janez Lesnika, na Ponikvi ali Dramljah omenimo spomin.

Kdor z lepim naukom norce brije, / sam sebi vrat zavije.

            Anton Martin Slomšek